Proces produkcji
Sok NFC – jest to sok wyprodukowany bezpośrednio z soków surowych. Jest pasteryzowany lub schładzany, może być mętny lub klarowany. Jest w 100% naturalny składa się tylko z owoców lub warzyw.
Sok z soku zagęszczonego (koncentratu) – sok odtworzony z soku zagęszczonego, poprzez dodanie takiej samej ilości wody, jaka została odparowana podczas jego zagęszczania oraz ewentualne przywrócenie takiej samej ilości aromatu, jaki wcześniej został odebrany w procesie zagęszczania.
Pasteryzacja – naturalna metoda konserwacji produktów, polegająca na podgrzaniu produktu przez kilka sekund. W tej metodzie tylko podgrzewamy produkt, nie dodajemy cukru, barwników lub innych konserwantów.
Nektar – zawiera od 25 do 100% soku/przecieru owocowego lub warzywnego w zależności od rodzaju owoców, nektar otrzymany przez dodanie wody i cukru i/lub miodu oraz czasem kwasu cytrynowego do soku/przecieru owocowego lub warzywnego.
Napój – musi zawierać m.in. 20% dodatku soków. Do wszystkich napojów można dodawać również większą niż w przypadku soków i nektarów ilość dodatków, które nadają smak, aromat, ale również mogą być dodawane w celu wzbogacenia napoju.
Źródło: www.kups.org.pl